Onderschat hem niet, die Sjaak Overgaauw. De in Antwerpen wonende Nederlander heeft een meer dan solide netwerk van artiesten rond zich uitgebouwd als organisator van het Live Looping Festival en Antwerp Ambient en via zijn muzikaal kindje, Premonition Factory. Wie in Vlaanderen spreekt over hedendaagse ambient en drones, kan dan ook moeilijk om de man heen. Om de dynamiek en het uitgesproken livekarakter van zijn muziek extra te beklemtonen , heeft Premonition Factory in september 2011 een livesessie op de Nederlandse online radio Kink FM gebracht, die nu integraal op plaat uit is.

Overgaauw vertelt graag een muzikaal verhaal. In dit geval bestaat zijn sessie op het experimentele radioprogramma X-Rated uit vier episodes waarin een duidelijke golfbeweging vervat zit. De bijna 15 minuten durende opener presenteert meteen een prisma van vele vriendelijke kleuren en tonen die meteen het emotioneel scala weergeeft van de rest van de trip. Een lange, doezelende drone trekt een dromerige achtergrondsfeer op. Afwisselend ten hemel reikende tonen trekken het klankbeeld helemaal open en zorgen voor een fantasierijk geheel dat verder wordt ingekleurd door enkele welgeplaatste, hoge pianoaanslagen. ‘X-Rated pt.1’ blijkt dan ook een mooie, prikkelende opener.

Het tweede deel is meer donker en krachtig. Premonition Factory ontwaakt uit zijn roes door een rommelende ondergrond en meer luidruchtige stoten, die weliswaar voorzichtig en spontaan ontluiken uit het voorgaande. Een door speed opgedreven hartritme hamert onophoudelijk door, terwijl wegdraaiende tunes voor een spacy effect zorgen. Heel erg comfortabel zit dit nummer niet.

Maar laat het klanklandschap vervolgens maar weer wegkwijnen in een ijl, erg lichtvoetig stuk minimale ambient. Een onopvallende, lange droomnoot en wat spaarzame, zinderende pianoakkoorden schenken in een neoklassiek kader zes minuten rust en aanleg tot indommelen. En dan beginnen meer industriële klanken en diep echoënde onrust op te borrelen. Het afsluitende ‘X-Rated pt.4’ is gemaakt om te overdonderen en imponeren, hoewel de pianotoetsen en zalvende roes uit de vorige track gebleven zijn. Zo komt alles netjes samen.

Om nog een meerwaarde aan deze sessie te koppelen, zijn aan de plaat nog twee extra tracks toegevoegd. Het twaalf minuten (!) durende ’28 Seconds’ is opgenomen op het Live Looping Festival in Keulen en bevat zoemende drones en diep echoënde spacegeluiden, waar hoge, metaalachtige aanstrijken op gitaar voor extra diepgang en spanning zorgen. De allerlaatste track werd opgenomen in de zomer van 2011 in Brussel en klinkt ijl met blauwgetinte halo’s en drones en wederom die fijne pianotoetsen als extra accentje. Echt noodzakelijk blijken die twee toevoegingen echter niet, ze verstoren zelfs een beetje de verhaallijn die de Kink FM opname bevat.

Live at Kink FM X-Rated’ is een mooi, modern ambientkunstwerk. De grote dynamiek die Premonition Factory in zijn muziek legt, maakt hem toegankelijk voor een breed publiek en het feit dat dit kleurrijke klankgeheel live wordt uitgevoerd, zorgt enkel maar voor nog meer appreciatie.

Source: Johan Giglot, Kwadratuur